Haberler Pandemi Döneminde Türk-Alman İlişkileri Webinarı Tamamlandı
  • 22.04.2021

Pandemi Döneminde Türk-Alman İlişkileri Webinarı Tamamlandı

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu’nun Moderatör, Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Av. Martin Manzel, Saf-Holland Türkiye Fabrika Müdürü Bilal Azizoğlu ve Mobil Garanti Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Uçar’ın panelistleri arasında yer aldığı Pandemi Döneminde Türk-Alman ilişkileri webinarı tamamlandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, özellikle pandemi sürecinde çevrimiçi sistemlere yönelen dünya ekonomisi ile Türk-Alman iş insanları arasındaki köprünün güçlendirilmesi adına çalışmalar yaptıklarını, bu bağlamda Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gelen talep doğrultusunda da bu semineri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplantıda konuşan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin şu ifadelere yer verdi:

“Odamız bünyesinde kurduğumuz Dış Ticaret İstihbarat Ofisi aracılığı ile özellikle son dönemde dünyada popüler hale gelen Mikro İhracat yani Koli İhracatı konusunda üyelerimize destekler sağlıyoruz. Birçok ülkeden üyeleri olan B2B ve B2C ihracat platformları ile protokoller imzalıyor, üyelerimizin kolay ihracat yöntemlerine adapte olmalarına katkı sağlıyoruz. Yakın zamanda kuracağımız Gümrük Müdürlüğü ile de üyelerimizin Mikro ve Makro ihracatlarında daha kolay sonlandırma yapmalarına destek olacağız.

Yurt içi ve yurt dışında gerçekleşen sanal veya yüz yüze organizasyonlara katılarak ilimizi, ilimizin yatırımcılara sağladığı avantajları, nitelikli eleman konusundaki çalışmalarımızı, Organize Sanayi Alanlarımızdaki avantajlarımızı iş dünyası ile paylaşıyoruz. Kendilerini ilimize davet ederek yerinde inceleme yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. 2018’den bugüne kadar 550 yurt içi ve yurt dışı programında ilimizi tanıtma fırsatı bulduk ve bunu iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum.

5084 sayılı yasa ile birlikte hızlıca sanayileşen Düzce, son dönemlerde sanayi alanlarının doluluk seviyesinin artması dolayısıyla daha seçici hale gelmiştir. Dolayısıyla katma değeri yüksek, verimli tarım ve sulama arazilerimize zararı olmayan sanayi tesislerini ilimize kazandırmaya çalışıyoruz. Bu noktada ilimizin bürokrasi tarafıyla birlikte yoğun mesai harcıyoruz.

Lojistik olarak ekonomik metropollerin ortasında yer alması, Liman ve demir yollarına yakınlığı, kara yolu taşımacılığı konusunda asırlık tecrübesi olması, ham maddeye erişim açısından kolaylıkların olması ve nitelikli personel bulma konusunda rahatlık olması sanayicilerimizin Düzce’yi tercih etmelerinde önemli rol oynamaktadır.

Düzce’de faaliyette olan 5 Organize Sanayi Bölgemiz var. 4’ü karma ve bir OSB’miz Metal İhtisas OSB olarak faaliyet gösteriyor. 1. Ve 2. OSB’miz tamamen dolu. Genişletme çalışmalarımız devam ediyor. Diğer 3 Organize Sanayi Bölgemize yatırımcı kabullerimiz devam ediyor.

Düzce 550 Kilometre toplam mesafe aralığında iki mega kentin arasında yer alıyor. Dolayısıyla Kara Yolu Taşımacılığı konusunda lider illerden biri durumunda. Liman ve Demiryollarına yakın olması dolayısıyla da lojistik avantajlarının tamamına sahip durumda. Yer tahsisi tamamlanmak üzere olan Gümrük Müdürlüğümüzü de en kısa zamanda faaliyete almayı planlıyoruz. Bu sayede üyelerimizin ve potansiyel ihracatçı adaylarımızın işlemlerini daha hızlı yapmalarına destek olacağımızı düşünüyoruz.

Meslek Lisesi Memleket Meselesi sloganıyla çıktığımız yolda TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da gayretleriyle ülke genelinde 120’nin üzerinde Meslek Lisesi odalarımızın himayesine verildi. İlimizde de 3 Meslek Lisemizin tüm operasyonlarında oda olarak yer alıyoruz. Birçok projede beraber çalışıyoruz. Son olarak da Almanya ile proje ortağı olduğumuz Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin bünyesinde olan Nitelikli İstihdamı Geliştirme Merkezi (NİSGEM) ile gençlerimizin dünya genelinde geçerli olacak Mesleki Yeterlilik Belgesini edinmelerini sağlayacağız. Bu belge ile Almanya’da gençlerimiz 6 ay iş bulmak ve 6 ay da çalışmak üzere geçici oturma iznine sahip olacaklar. Bu avantaja sahip tek Mesleki Yeterlilik Sertifikalandırma Merkezi Düzce’de.

Sadece Meslek Liselerimizle değil, Üniversitemiz ile de birçok projede birlikte çalışıyoruz. Moda Tasarımı Atölyesi kurarak bu bölümün açılmasına öncülük ettik. Mezun olan gençlerimiz anında istihdam ediliyor. Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurduğumuz CNC atölyesi ile de yaklaşık 650 teknik personele uygulama eğitimi verdik. Bu konuda taleplere karşılık vermeye çalışıyoruz.

Yine Meslek Yüksek Okullarımıza Aşçılık, Veterinerlik gibi bölümler açılması konusunda da oda olarak büyük insiyatifler kullandığımızı söylemek isterim.

AR-GE ve Bilimsel Araştırmalar konusundaki çalışmalar nelerdir?

Türkiye’de örneğine az rastlanır düzeyde Üniversite-Sanayi İşbirliği organizasyonumuz var. Düzce Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar hocamızın da büyük destekleriyle 113 üyemize akademik danışman sağladık. Akademisyenlerimiz hem saha tecrübesi ediniyor hem de teorik bilgilerini üyelerimize aktarıyor.

Üniversitemizin bünyesinde bulunan Düzce Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezini TÜRK-AK’tan akredite ettirdik. Merkezimizde ayrıca mukavemet testleri ve diğer sanayi testleri de başarıyla yapılmakta, testlerin yapılması konusunda özellikle üyelerimize özel uygulamalar da geliştirilmektedir.

Üyelerimizin ilimizde faaliyette 13 Ar-Ge ve 3 adet tasarım merkezi bulunuyor. Bu sayıyı önümüzdeki süreçte daha da arttırmak istiyoruz.

Tüm Dünya’da olduğu gibi Düzce de pandemiden yoğun düzeyde etkilendi. Bu etkiye rağmen üretimimiz katlanarak arttı. Hem devletimizin almış olduğu anlık önlemler hem de sanayicimizin yoğun gayretleriyle üretim konusunda rekorlar kırdık. Uluslar arası dolaşımda üyelerimizin yaşamış oldukları sorunları da bu şekildeki platformlarda dile getirerek çözüme ulaşıyoruz.

Pandemi süreci boyunca hem kamu hem de özel bankalarımız aracılığıyla üyelerimize 2.5 Milyar TL destek sağladık.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’na üye olduk. Türkiye’den üye olan az sayıdaki odadan biriyiz. Siz değerli temsilcilerimizle sürekli olarak temas halindeyiz. Gerek çevrimiçi programlarda gerekse yüz yüze gerçekleşen organizasyonlarda Düzce’yi sizlerin aracılığı ile yabancı yatırımcı dostlarımıza anlatma fırsatı buluyoruz. Bu noktada sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Özellikle pandemiden de ortaya çıktığı üzere dünya genelinde birçok meslek kaybolacak, çalışma alışkanlıkları ve sistemleri değişecek. Tüm dünyada genç nüfus sorunu yaşanıyor. Biz Türkiye ve Düzce olarak bu konuda çok iddialı konuma geleceğimizi düşünüyoruz. Doğru eğitim stratejileriyle gençlerimizi geleceğe güvenle taşıyacağız. Bu gençlerimiz de üretimin yeni vizyonlerleri olarak ülke ve dünya ekonomisine katkı sağlayacaklardır.

Bizlere bu fırsatı sağlayan başta Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterimiz Okan Özoğlu’na ve değerli çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Bugün bize önemli bilgiler aktaracak olan kıymetli dostumuz Av. Martin Manzel’e, bugün yine bizlerle program ortağı olarak yer alan değerli üyelerimiz Bilal Azizoğlu ve Ertan Uçar’a ve son olarak da tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor, programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum”

Toplantıda, Almanya’daki göç kuralları ve yeni normal sürecinde Alman hükümetinin uygulayacağı kuralları aktaran Av. Martin Menzel, Türkiye ve Almanya arasındaki mevcut ekonomik ilişkilerin daha üst seviyelere taşınabileceğini, özellikle Türkiye’deki üretim anlayışı ve çeşitliliğinin artması dolayısıyla Alman iş insanlarının bölgeye ilgisinin arttığını ifade etti.

Toplantının panelistleri arasında yer alan Saf-Holland Türkiye Fabrika Müdürü Bilal Azizoğlu ve Mobil Garanti Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Uçar da hem firmalarının Türkiye’deki operasyonları hakkında katılımcılara bilgiler verdi, hem de yabancı menşeli firmaların Türkiye’de yatırım yapabilmeleri adına atmaları gereken adımları aktardılar.

Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.