Gerçek ve Tüzel Kişi Acentelerin Levha Kayıt (Kuruluş ve Nevi Değişikliği) Başvurusunda İzlemesi Gereken Hususlar

1.Gerçek ve Tüzel Kişilik Sigorta Acentelerinin kuruluş veya nevi değişikliği işlemlerini Düzce TSO Ticaret Sicil Müdürlüklerinde tescil ettirmesi gereklidir. Acente unvanlarının 5684 sayılı sigortacılık kanunu ve yönetmeliğinde belirtilen şekilde olması zorunludur.

Tüzel Kişi Acenteler için unvan örnekleri:  X Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti,

X Sigorta Acenteliği Hizmetleri Ltd. Şti veya A.Ş, 

Şahıs Kişi Acenteler için unvan örnekleri: İsim Soyisim / X Sigorta Aracılık Hizmetleri,

İsim Soyisim / X Sigorta Acentelik Hizmetleri

2.Levhaya kaydın ilk aşaması olan sigorta acente başvuru işlemi https://www.tobb.org.tr/SigortacilikMudurlugu/Sayfalar/AnaSayfa.php web adresi üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.

3.Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra, başvuru esnasında belirtmiş olduğunuz e-posta hesabınıza levha kayıt numarası gelecek olup, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’na başvuru yapmanız hususunda bilgilendirileceksiniz.

4.Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Sigorta İşlemleri Birimi’ne istenilen belgelerle başvuru yapılmalıdır.

5.Sigorta İşlemleri Birimi tarafından sunduğunuz belgelerinin incelenip, şartların oluşması halinde levha kaydı başvurunuz kabul edilir. Eksik belge olması halinde ise başvuru evrakları teslim alınmaz. Bu sebeple üyelerimizin işlem yapacak Birim personeli ile iletişim içerisinde olması tavsiye edilir.

6.Başvurunuz alındıktan sonra, Sigorta İşlemleri Birimi personeli randevu alarak acenteliğinizi ziyaret edecek ve acenteliğinizin asgari fiziki şartlara uygunluğunu hakkında bir rapor hazırlayacaktır. Bu inceleme, Sigorta Acenteleri İcra Komitesinin belirlediği kriterlere göre yapılmaktadır. Raporun olumlu olmaması halinde levha kaydı başvurunuz kabul edilemeyecektir.

7.Acenteliğinizin levha kayıt başvurusu Odamızca uygun bulunması durumunda, başvuru sistem üzerinden TOBB Sigortacılık Müdürlüğüne iletilecektir.

8.TOBB Sigortacılık Müdürlüğü tarafından incelenip onaylanan başvurunuz sistem üzerinden Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne gönderilir.

9.Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün onayından sonra, kayıtlı e-posta adresinize TOBB tarafından e-posta gönderilecek olup, levha kayıt ücretinin TOBB’un banka hesabına yatırılması talep edilecektir.

10.Yatırılan ücretin kayıtlara geçmesiyle, acenteliğiniz Levhaya kayıtlı bir sigorta acentesi olup. sigorta şirketleri ile acentelik sözleşmesi yapma hakkına sahip olacaktır. Ancak, levha kaydını takiben altı ay içerisinde bir sigorta şirketiyle acentelik sözleşmesi imzalanmaz ise levha kaydınızın silinmesi yasal bir gerekliliktir. Sözleşme imzaladığınız takdirde levha kaydınız tekrar aktif hale getirilecektir.

11.Sigorta Acenteleri şirketleri ile ilgili her türlü değişiklik ve yenilikleri (Ortaklık yapısı, teknik personel, adres, unvan vb.) 15 iş günü içinde Birimimize yazılı olarak bildirmekle mükelleftirler.

12.İç yönerge ile sınırlı yetkili atanan acente müdüründe aranan şartlar;

  • İç yönerge ile sınırlı yetkili atanacak olan sigorta müdürü “5684 sayılı sigortacılık kanunu uyarınca yapılacak olan iş ve işlemlerden münferiden yetkili” olması gerekmektedir.
  • Münferit yetkiye sahip olmayan acente müdürünün onayı 2016/27 sayılı Genelgenin 5/1 maddesi gereğince onaylanmamaktadır. Müştereken yetkilerde, Levhaya kaydedilmek istenen Müdür, müşterek imza yetkilisi olduğu diğer Müdür ile beraber Levhaya kaydolunmalıdır.

13.Başka faaliyet yasağı: Kanunun 23 üncü maddesinin onuncu fıkrasında geçen başka faaliyet yasağı, yalnızca acentelik faaliyeti yürütülen ticari işletme ile sınırlıdır. Bu kapsamda, acentelik faaliyeti yürütülecek ticari işletmede; sigortacılık iş ve işlemleri ile sigortacılıkla bağlantılı diğer aracılık faaliyetleri dışındaki bir işle iştigal edilmesi mümkün değildir.

 

Sigortacılıkla bağlantılı diğer aracılık faaliyetleri; sigorta sözleşmesinin uzantısı olabilecek ve sigorta sözleşmelerinin hazırlanması, uygulanması ve sona ermesi aşamalarını tamamlayıcı nitelikteki diğer aracılık işlemleridir. Trafik takip işlemleri, fatura ödemelerine aracılık edilmesi vb. işler sigortacılıkla bağlantılı diğer aracılık faaliyetleri kapsamında değerlendirilmez.