Haberler Hazine Ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati Düzce’de İş İnsanları İle Buluştu
  • 27.10.2021

Hazine Ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati Düzce’de İş İnsanları İle Buluştu

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Düzce’de İş Dünyası Buluşmasını Avni Akyol Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

İş insanları ile bir araya gelen Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Türkiye’nin ekonomik gelişimi ile ilgili yapılan son çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İş Dünyası Buluşmalarına Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce AK Parti Milletvekili Fahri Çakır, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Ülgen Yönetim ve Meclis Üyeleri, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Erdem, TOBB Düzce Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyeleri, bürokratlar ve iş insanları katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin; Mevcut mesleki eğitim sistemimizi ciddi bir reforma ihtiyacı var. Sanayi ve teknolojinin ihtiyacı olduğu ve yakın zamanda ihtiyaç duyacağı meslekler analiz edilmeli ve bu analize göre bir eylem planı hazırlanmalıdır. Mesleki eğitim sistemi memleket meselesi. Direkt sanayi ve teknolojinin ihtiyacı olduğu ve yakın zamanda ihtiyaç duyacağı mesleklerin eğitim sistemine dahil edilmesi gerekiyor.  Erkeklerin yoğunlaştığı sektörlerde pekala kadınlar da çalışabilir. Avrupa’da da olduğu gibi birçok iş kolunda cinsiyet ayrımcılığını tamamen ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu şekilde aranan personel profiline çok daha rahat erişim sağlanabilir. Bugün Almanya, Japonya gibi sanayi ve  teknoloji devleri bu güçlerini zamanında kalifiye personel sahibi olmalarına boçlular. Onun için bu konu en öncelikli konumuz. Kadınlarımızı kalifiye hale getirmeden bunu başarmamız mümkün değil. Geçtiğimiz aylarda Odamızın ortak olduğu bir proje ile NİSGEM (Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi) hayata geçirildi. Bu merkezde sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli kadın ve erkek personel yetiştirilebileceği gibi, mesleki yeterlilik belgeleri için Mesleki Yeterlilik Kurumundan sınav ve belgelendirme yetkisi de alındı. Benzer bir kurum şu anda Türkiye’de yok. Üstelik Almanya ile işbirliği yapılıyor ve burada eğitim gören kişilerin Almanya için iş arama vizesi alabilme imkanı da getiriliyor. Bildiğiniz üzere Avrupa Birliği, bu konunun hayati düzeyde bir konu olduğunun bilinci ile  11 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Yeşil Mutabakatını açıkladı. Ticaret Bakanlığı 9 ana başlık altında “Yeşil Mutabakat Eylem Planı”nı açıkladı. Ana başlıkların bazıları, sınırda karbon düzenlemesi, yeşil ve döngüsel ekonomi, yeşil finansman, sürdürülebilir tarım, akıllı ulaşım gibi konular. Bu eylem planı çok önemli bir konu. Yeşil Mutabakat ekonomik büyümeyi, küresel ısınmayı ve doğal dengenin bozulmasını en aza indirgeyecek bir senaryo ile ele alan bir yaklaşım. Bu yüzden ülke ihracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız Avrupa Birliğinin açıkladığı yeşil mutabakat getirdiği yükümlülüklere uyum sağlamak çok önemli .Olası bir uyumsuzluk uluslararası rekabetimizi olumsuz etkileyecektir.  Özellikle Sınırda Karbon Düzenlenmesi uygulamasının Türkiye’ye yıllık 2 milyar Euro gibi bir maliyeti olacağı tahmin edilmektedir. Zaten yüksek girdi maliyetleri ve çok düşük marjlarla satış ihracat yapan firmalarımız için büyük bir maliyet oluşacaktır. Yeşil Mutabakat Eylem Planı bir an önce etkin hale getirilmeli, dışarıya karşılıksız gidecek bu kaynak gerekli alt yapıyı oluşturmaları için özel sektöre fon olarak aktarılmalıdır. Bu büyük değişime ayak uydurmak zorundayız. Aksi halde çok geri kalır ve gelişmiş ülkelerin seviyesine yaklaşmamız imkansız hale gelebilir. Bu yüzden kadınımız ve erkeğimiz ile çalışmak,katma değerli üretim yapmak ve ihracat yapmak zorundayız.” İfadelerini kullandı.

“Düzce’ye Yol Gösterecektir”

 Buluşmanın Düzce’de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu dile getiren Düzce Valisi Cevdet Atay ise, “Burada iş dünyamızın kıymetli temsilcileri oda başkanlarımız ilimizin ticaret insanları buradaki problemleri ve çözümlerini bir arada konuşma imkanı bulacaklar. Burada Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Nurettin Nebati, Düzce’ye ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Kendisinin pratik çözümleri olan ve iş dünyasından gelen bir insan olarak aynı zamanda şimdi hazine ve maliye bakan yardımcısı olarak mutlaka Düzcemize yol gösterici bazı konuları tedavi edici bazı konularda mevcut durumunda daha ileriye götürücü önerileri olacaktır” ifadelerini kullandı.

  “Biz Tarih Yazıyoruz”

Daha sonra Düzce Valisi Cevdet Atay’dan sonra kürsiye çıkan Maliye ve Hazine Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati, Düzce ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Nebati, geçtiğimiz günlerde bazı büyükelçilerin açıklaması ile ilgili yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde büyükelçiler bir takım büyükelçiler ve onun içerideki destekçileri Uluslararası Hukuku çiğneyecek bir adım atmışlardır. Ama unuttukları bir şey var. Türkiye bugün artık hizaya çekilecek bir ülke konumunda olan bir ülke değildir. Hiç kimse uluslararası hukuk normlarını geleneklerini aşarsa Türkiye’ye parmak sallayamaz. Nitekim bunu en aşağıdan en yukarıya kadar üslubu ile düzeltilmesi noktasında gerekenler söylendi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın çok isabetli hamlesi ilkeli duruşu sayesinde Dış işleri bakanlığımız uluslararası hukukun kendisine tanıdığı haklar çerçevesinde gerekli adımları attı. Böylece kazanan ilkeli duruş oldu. Çünkü tarihi dik duranlar ilkeleri ve değerleri için gerekirse köprüleri yıkanlar yazalar. Biz tarih yazıyoruz. Sadece ulusal ekonominin büyütülmesi refahın topluma yayılması ile değil aynı zamanda uluslararası arenada Türkiye’nin farklılığını ortaya koyan gücünü ortaya koyan geçmişten tavaruz eden kültürü ve medeniyetinin kendisine vermiş olduğu özgüvenle hareket eden bir duruş sergilemiştir. Bundan sonrada sergilemeye devam edecektir. Bu milletin hasretliği onun kişiliğinde vücut bulmuştur. Bu milletin fıtratın vesiyahıtında ne varsa topyekün Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kendisini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

 “Merkez Bankası Bir Hamlede Bulundu”

 Merkez bankasının hamlede bulunarak 200 baz puanlık bir düşüş gerçekleştirdiğini dile getiren Nebati, “ Ekonomide de öncelikle hedeflerimiz var. Hane halkını ve reel sektör içerisindeki finansman baskısını azaltmaya yönelik olarak adımlar atıyoruz. Bakın Dünya’da şu anda tedarik zincirlerinde bir bozulma var. Ciddi bir bozulma var. Emtia fiyatları dünyanın her tarafında artıyor ve taşıma lojistik konteyner fiyatları bunları üst üste eklediğiniz zaman üretim maliyetleri sadece Dünya’da değil hali hazırdaki bütün firmalarımızı da zorluyor. Bu durum birde yüksek kredi faizi ile de bir araya gelince ülkemizin üreteceği sektörlerde de büyük bir baskı oluşturmaktadır. Nitekim ticari kredilere yıllık artış oranı geçen yılın ekim ayında yüzde 18 iken mevcut durumda yüzde 6,4’e düştü. Merkez bankası bir hamlede bulundu. 200 baz puanlık bir düşüş gerçekleştirdi. Biz burada bir toplantı yapıyoruz. Üretim odaklı bir işletmenin sahibi faiz oranlarının düşmesinden rahatsız olur mu? Türkiye’de enteresan bir şekilde bazı yerlerde bize öğretilmiş bir yanlışı sürekli uygulanması noktasında gösterilen baskı ile hareket ediyor. Üretici finansmana ulaşmak istiyor. İhracatta patlama var. Kapasite kullanım oranları en yüksek seviyeye gelmiş durumda. Siparişler devam ediyor ve önümüzdeki süreçte bu siparişlerin devam edeceğine yönelikte bir beklenti var. Ne yapılacak. Yeni yatırımlar yapılacak veya ticaret hacminizin gelişmesi için bir finansmana ihtiyacınız var. Merkez bankası almış olduğu 200 baz puanlık bir indirim ile bu kapıyı açmıştır ve sadece bu yıla yönelik olarak değil sonrasında kamu bankaları malum peşi sıra faiz indirimini açıkladılar. Konut kredi faizlerinde yüzde 1,37 olan oran 1.29’a, ticari kredi faizlerinde de 200 baz puanlık bir düşüşe kadar indirime gittiler.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Düzce İş Dünyası Buluşma toplantısı Düzceli iş insanlarının sıkıntılarının Bakan Yardımcısı Nebatiye anlatmasıyla sona erdi.