Haberler Gümrük Bakanlığı'ndan Dolaşım Belgeleriyle İlgili Duyuru
  • 18.01.2016

Gümrük Bakanlığı'ndan Dolaşım Belgeleriyle İlgili Duyuru

Odamıza iletilen yazıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ihracata konu teşkil eden menşe ve dolaşım belgelerinin gümrük idarelerince onaylanıp onaylanmadığının elektronik ortamda ithalatçı ülke makamları tarafından kontrol edilebilmesini teminen hazırlanan Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8)'nin 14.11.2015 tarih ve 29532 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirilmektedir.

Yazıda, ihracatta tercihli tarife uygulamalarından faydalanmak üzere düzenlenen ve gümrük idarelerince vize edilmesi talep edilen A.TR/EUR.1/EURO-MED/ Dolaşım belgeleri, İran Menşe İspat Belgesi ve Malezya Menşe İspat Belgesi ile onaylanmış ihracatçılara düzenlenen A.TR Dolaşım Belgelerinin 4.1.2016 tarihinden itibaren ihracat beyannamelerinin 44 no'lu "Ek Bilgi / Sunulan Belgeler" Sütununa kaydedilmesi ve bu kapsamda yükümlüler veya yetkili temsilcilerce Merkezi BİLGE Sisteminin "Yükümlü Tarafından Beyan Edilecek Dokümanlar" alanına belgelere dair bilgilerin girilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Onaylanmış İhracatçılara düzenlenen A.TR Dolaşım Belgeleri hariç olmak üzere ibraz edilen belge ile Merkezi BİLGE Sistemine Yükümlü tarafından girilecek bilgilerin ilgili gümrük memurlarınca karşılaştırılması ertesinde belgeler vize edilecek olup, yükümlü tarafından sisteme kaydedilmeyen belgelerin vizelerinin gerçekleştirilmeyeceği vurgulanmaktadır.

Bu kapsamda; Merkezi BİLGE Sistemine veri girişlerinin doğruluğu ve gerçekliğinden yükümlü sorumlu olup, sisteme dair uygulama hakkında http://risk.gtb.gov.tr internet sayfasından ayrıntılı bilgi edinilebileceği belirtilmektedir.

İhracatçı üyelerimize duyurulur.