Haberler Gebze'de
  • 26.12.2016

Gebze'de "Kişiye Özel Kanser Tedavi Merkezi" Kurulacak

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent (MARTEK) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliği ile kurulacak olan Kişiye Özgü Tedavi ve Moleküler Onkoloji Merkezi'nde, kanser hastalarının genetik mutasyon analizleri yapılacak.

Gebze'de kurulması planlanan Kişiye Özgü Tedavi ve Moleküler Onkoloji Merkezinin protokolü, TÜBİTAK Başkanı Ergin, TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, MARKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır ile MARKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Devrim Şavlı tarafından imzalandı.

TÜBİTAK MARTEK Gebze yerleşkesinde, merkezin tanıtım toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, projenin gerçekleşmesinde MARKA'nın finansal desteği olduğunu ifade ederek, Kişiye Özgü Tedavi ve Moleküler Onkoloji Merkezi hizmete girdiğinde maddi ve manevi olarak dışa bağımlılığın ciddi oranda azalacağını söyledi.

TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin de her hasta numunesinin yaklaşık 3 - 6 bin 500 dolara mal olduğunu anlattı. Tekin, "Bu merkezimizde bunu ciddi olarak düşürdük. Kişiye özel kanser tedavisinin yapılabilmesini sağlayacak hangi ilaç kullanılması gerekiyorsa o ilaç kullanılacak. Boşa ilaç kullanılması önlenmiş olacak. Dolayısıyla yine bir ekonomik kazanç sağlamış olacağız. Kişilerin kanserleri aynı olsa bile tedavi şekilleri farklı olabiliyor." dedi.

Projenin 2 ay önce başladığını ve yaklaşık 1 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını kaydeden Tekin, yurt dışında uygulanan işlemlerin tamamının bu merkezde yapılacağını dile getirdi.

Tekin, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünde bu alt yapının ve cihazların bulunduğunu belirterek, burada Türk bilim insanlarının çalışacağını vurguladı.

Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır da yapılan çalışmanın ülkenin gelişiminde önemli rol oynayacağını ve bu güzel projeyi gönülden desteklediklerini, desteklemekle kalmayıp konunun takipçisi de olacaklarını ifade etti.