Haberler Kayıtlı istihdamın Avantajları Semineri Tamamlandı
  • 21.08.2017

Kayıtlı istihdamın Avantajları Semineri Tamamlandı

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı IPA IV.Bileşeni, Kayıtlı İsitihdamın Teşviki II (PRE II) “Tekstil Sektöründe Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi” projesi kapsamında düzenlenen “Kayıtlı istihdamın Avantajları” semineri Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı IPA IV.Bileşeni, Kayıtlı İsitihdamın Teşviki II (PRE II)  “Tekstil Sektöründe Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi” projesi kapsamında düzenlenen  “Kayıtlı istihdamın Avantajları” semineri Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Projeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Eğilmez, 01 Temmuz 2016 tarihinden bu yana yürütmekte oldukları projenin ay sonu itibari ile tamamlanmış olacağını, bu projemiz etkinliklerine, verilen eğitimlere,  katılan ve katılamayan tüm üyelere çok teşekkür ettiğini söyledi.

Hayati Eğilmez, daha önceki toplantı ve çalıştaylarda da ifade ettiği gibi ,projenin kayıtlı istihdamın daha cazip bir seçenek olduğu konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığını ve Odamızın yürütmüş olduğu ilk AB hibe destekli proje deneyimi olması açısından kendileri için özel bir öneme sahip bulunduğunu dile getirdi.

Hayati Eğilmez ,ülkemizde kayıtsız istihdam oranı her ne kadar belli bir oranda düşüş göstermiş olsa da halen önemli derecede işlevini devam ettirmekte olduğunu,kayıt dışılığın sadece çalışanı değil, işvereni ve devleti de olumsuz şekilde etkilediğini, kayıt dışı çalışan firmaların, kayıtlı olarak faaliyet gösteren firmalara karşı çok haksız bir rekabet oluşturduğunu ,bu durumun da  hiç de adil olmayan bir piyasa yarattığını, devlet açısından büyük oranlarda vergi ve prim açığına sebep olduğunu söyledi ve bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyetinin, ödenecek  prim tutarının 11 katı olduğunu, ancak sigortasız çalıştırma sürecinde işçinin kaza geçirmesi, geçici iş görmezlik yaşaması veya ölümü halinde ödemek zorunda kalınabilecek tazminatların  ve cezaların  milyon TL leri bulabileceğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Düzce Sosyal Güvenlik İl Müdürü Necmi Köroğlu Kayıt Dışı istihdam ile Mücadele konulu bir sunum gerçekleştirdi. Necmi Köroğlu, kayıt dışı çalışmanın çeşitleri, çalışan, işveren ve devlet açısından yarattığı olumsuz sonuçlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıt dışı istihdam ile mücadele stratejisi ve yürüttüğü faaliyetler ,işverenlerin kayıt dışılık ile ilgili nelere dikkat etmesi gerektiği, yapılan denetimler, kayıt dışı istihdam ile ilgili devlet kurumlarının aralarında yürüttüğü bilgi ve veri paylaşımı konuları üzerinde detaylı şekilde bilgiler verdi. Proje Koordinatörü Tuncay Yüksel, Düzce Sosyal Güvenlik İl Müdürü Necmi Köroğlu’na yaptığı sunum ve konuşma için teşekkür etti ve daha sonra katılımcılara verilen ikramlardan sonra etkinlik sona erdirildi.