Haberler Kariyer ve Ekinoks Günleri Başladı
  • 5.03.2019

Kariyer ve Ekinoks Günleri Başladı

Düzce Üniversitesi Uluslararası Ticaret Topluluğu'nun düzenlediği “Kariyer ve Ekinoks Günleri” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı.

Düzce Üniversitesi Uluslararası Ticaret Topluluğu'nun düzenlediği “Kariyer ve Ekinoks Günleri” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı.

 “Kariyer ve Ekinoks Günleri” etkinliğine; Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferat Acar, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, SGK Düzce İl Müdürü Necmi Köroğlu, Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Dr. Zeki Yıldırım, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin ve şehrimizin kurum temsilcileri katılım gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Ticaret Topluluğu Başkanı Songül Özkan, “Ekinoks gününden sonra tabiat uyanır, çiçekler açmaya başlar, tam bir mücadele içerisine girer doğa. Ekinoks vakti, yeni girişimler, yeni başlangıçlar için en özel dönemlerden biridir. Bizler de Uluslararası Ticaret Topluluğu olarak ulaşabildiğimiz tüm öğrenci arkadaşlarımıza dokunarak, uyanacak oldukları ertesi sabaha yeni fikirlerle, girişimlerle günaydın diyebilmeleri için ‘yalnız değilsiniz’ demeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmalarını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, üniversiteli öğrencilerden kendilerini sürekli geliştirmeleri ve teknolojiyi yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi. Şahin; " Konuşmamı gençlerimize kariyerleri konusunda naçizane ağabey tavsiyeleri yapmak üzere tasarladım. Tabii bu tavsiyelere uymak yada uymamak sizlerin iradesine bağlı. Şu anda sizlerin de farkında olduğu gibi, ihtiyaçtan çok daha fazla üniversite mezunumuz var. Bu da benzer niteliğe sahip birçok gencimizin bulunması demek. Yani bu durum üniversite mezunları arasında iş bulma konusunda ciddi bir rekabet piyasası oluşturuyor.  İş ilanlarına bakıyorsunuz, çok fazla deneyim ve bilgi düzeyi istiyorlar. Bazen bu aranan özellikler size abartılmış gibi geliyor olabilir.

Bu durum farklılık yaratmanızı, elinizdeki bilgi ve deneyim ile yetinmeden daha fazlasını yapmanızı zorunlu hale getiriyor. Aynı adamdan binlercesinin olması, sizin farklı olmanızı, bu farklılığın da sizin istihdam edilmenizi sağlaması gerekiyor. Öncelikle kendi SWOT analizinizi yapmanız gerekir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi ve yeteneklerinizi sizden daha iyi bilecek bir kimse yok. Tercihlerinizi, ilgi duyduğunuz alanları belirleyin ve bunların listesini yapın. Yeteneklerinizi keşfedin. Potansiyel meslekleri araştırın. Örneğin 5 yıl sonra,10 yıl sonra nerede bulunmak istediğinizi düşünün. Bir amacınız olmalı, hedefleriniz olmalı. İlla bir yerde çalışmak zorunda da değilsiniz. Belki bir girişimcilik ruhuna sahip olabilirsiniz. Bu konuda birçok eğitim programları var, ciddi devlet destekleri sizleri bekliyor. Ancak destek var diye girişimci olmayın, iş fikrinize güveniyorsanız, yeterince araştırma yaptıysanız devam edin. Örneğin biz üniversitemiz ile Teknopark içerisinde Bilim ve Teknoloji Komisyonu kurduk, gelin bize danışın. Bu komisyonda iş fikrinizi kimse çalmaz, size yol gösterirler. Her şeyi doğru yapmayacaksınız, hatalarınızdan ders alacaksınız . Ancak tecrübe en iyi öğretmendir ve en değerli tecrübeler başarısızlıktan elde edilir. Tecrübeli kişilerin deneyimlerinden faydalanın. Kendinizi de eleştirmekten çekinmeyin ve gerçekçi olun. Arkadaşlar başarılı olmanın en büyük hilesi dürüstlüktür, bunu unutmayın.

İlgi duyduğunuz alanlarda kendinizi geliştirmeye çalışın, eğitimlere ve seminerlere gidin, bol bol kitap okuyun. Çalışsanız da çalışmasanız da buna devam edin. Bilginizi güncel tutun,siz mezun olduktan en geç 6 ay sonra, bilgileriniz eski olacak, bunu sakın unutmayın. Arkadaşlar sadece sertifikamız olsun yeter düşüncesi ile eğitimlere katılmayın, gerçekten faydalanmaya çalışın. Böyle yapmazsanız zaten iş görüşmenizde bunu anlarlar. Bugün doğan çocuklarının yüzde 70 inin yapacağı işin tanımı şu anda mevcut değil. Bu kadar hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz. Gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0’ ı  ve yapay zekayı yaşıyor.Amerika yapay zeka üniversiteleri kurmaya başladı. Robot teknolojileri her sektöre yayılıyor. Tamamı ile dijital bir dünyaya gidiyoruz. Bu dünyaya ayak uydurabilecek misiniz ? Bu soruyu kendinize sorun. Arkadaşlar , lütfen İngilizce öğrenin. Bu konuda maalesef ciddi bir problemimiz var, ne öğrenebiliyoruz ne de öğretebiliyoruz. Bunu halletmek için birçok alternatif var, sadece okulda gördükleriniz ile yetinirseniz çok şey kaybedersiniz. Dünya artık küçük bir köy. Yabancı dil bilmeyene ekmek yok arkadaşlar.

Bazen tez çalışmaları için bizden bilgi almaya gelen arkadaşlarınız oluyor. Örneğin arkadaşınız dış ticaret veya uluslararası ilişkilerinden mezun olmak üzere, ancak İngilizce bilgisi yok. Bu durumda iş bulmanız çok zor arkadaşlar. Önceliklerinizi iyi sıralayın ve sonra planlayın, örneğin yabancı dil bilmek bence en öncelikli olandır. Arkadaşlar başarı da başarısızlık da bulaşıcıdır. Çevrenizi başarılı kişiler ile donatın. Bu şekilde motivasyonunuz artar. Olumsuz ve karamsar kişiler enerjinizi tüketir. Asosyal olmayın, cep telefonlarınız ve tabletlerinize kapanmayın. Sosyal iletişiminizi güçlendirin, bu size hem bir yerde çalışırken, hem de kendi işiniz olduğunda da lazım. Başlangıçta çok para kazanma odaklı olmayın. Tecrübe kazanmayı düşünün. Son olarak, birkaç bir şey daha eklemek istiyorum. Biz Oda olarak bu konuda sorumluluk alıyoruz ve taşın altına elimizi koyuyoruz. Projelerimizde mutlaka Üniversitemizin menfaatlerini de dikkate almaya çalışıyoruz.

Şu anda yürütmekte olduğumuz MARKA projesinde üniversitemize 25 adet bilgisayar,3 boyutlu yazıcı ve 2 adet 3 eksen CNC  makinesi kazandırdık. 11 Mart’ ta yine bu proje bütçemiz ile 300 kişiye CNC programlama eğitimleri vermeye başlıyoruz. Bu eğitimleri de sürekli hale getirmeyi, sanayicimizin ihtiyaç duyacağı elemanları hazır tutmayı hedefliyoruz. Buna benzer projeler üretmeye devam edeceğiz. Bu projelerimizi siz de takip edin, kurduğumuz Bilim ve Teknoloji Komisyonu gibi size dokunacak projeler de olacak. Bu projelerimizin en büyük amaçlarından birisi iş dünyası ile sizin aranızda köprüler kurmak. Size yeni yetenekler kazandırırken, işverenlerimizin de aradıkları doğru kişileri bulmalarına katkı sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Üniversite hayatının sadece diploma almaktan ibaret olmadığını ifade eden Şahin, üniversite öğrencilerinin araştırma uygulama merkezleriyle, teknoparkla, kuluçka merkezleriyle ortak çalışmalar yapmalarının önemli olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin’in konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, üretim ve tüketimdeki dengesizliğe dikkat çekerek, günümüzde çok fazla tüketim olduğunu, gençlerin bir an önce üretime katılması gerektiğini vurguladı. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde çeşitli iş kollarının meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. İlhan Genç, yeni iş kollarının gençler için de yeni iş fırsatları anlamına geldiğini ve bu fırsatlardan faydalanmaları gerektiğini katılımcılarla paylaştı. Etkinliğin herkes için yararlı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Genç, programa katılanlara ve emek verenlere teşekkür etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra program, panel bölümü ile devam etti. Moderatörlüğünü Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü’nün yaptığı Panelde; SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu,  Asteknik Mühendisi Azem Sarı, Düzce TSO Genel Sekreteri Ayten Nursel Kocadağ, KOSGEB İl Müdürü Mustafa Usta, Standard Profil İnsan Kaynakları Müdürü Bircan Kutlu ve Günay Kıran sunumlarını yaptı.