Kadın Girişimciler Kurulu Haberleri  “Yapabilirsin” Belgeseline Yoğun İlgi
  • 26.11.2019

“Yapabilirsin” Belgeseline Yoğun İlgi

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu, Gazeteci, Yazar ve belgesel yapımcısı Tuluhan Tekelioğlu “Sen de Yapabilirsin” demek için Düzce de hayallerinin peşinden koşan kadınlarla ile Düzce TSO Konferans Salonunda bir araya geldi.

Film gösteriminden önce kürsüye çıkan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin; “ TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kadınlarımızın ekonomiye katılması ve daha güçlü konumda olmalarını gönülden istiyor ve bu nedenle de kadın girişimciler kurullarını kurdu. Kurullarımızın amacı illerdeki kadın girişimciliğin teşvik edilmesi, özendirici etkinlikler yapılması, okullarda girişimcilik dersleri yapılması ve iş başı eğitim faaliyetlerine destek sağlanması olarak özetlendi. Kadın girişimcilerimiz göreve başladıklarından itibaren yoğun bir tempoyla odamız koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürütüyorlar. Biz de oda olarak kadınlarımızın taleplerine en hızlı şekilde karşılık vermeye çalışıyoruz. Son olarak kadın girişimcilerimiz ve proje birimimiz tarafından geliştirilen eli belinde projemiz marka tarafından onaylandı ve yakın zamanda inşallah çalışmalarına başlayacağız. Yine kadınlarımızın kamu kurumları ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlik olmalarına öncülük ettik. Bu sayede de daha fazla kadına hitap edebilmelerine yardımcı olduk. Katıldığımız ve düzenlediğimiz fuarlarda kadınlarımıza her zaman en önde yer verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Kadınlarımızın olmadığı bir ekonominin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz ise; “Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü. İçerisinde bulunduğumuz saate kadar birçok kaynaktan ülke olarak karnemizin ne kadar kötü olduğuna, hatta sınıfta kaldığımıza, bu vahşeti engelleyebilmek için neler yapılması gerektiğine dair bilgilere ulaştık. Bu nedenle tekrara girmeyeceğim. Bu dakikadan sonra şiddetin karşılığı sevgiyi, umudu ve cesareti konuşacağız. Bu akşam, Kurul olarak hedeflerimizden birini hayata geçiriyoruz.  Bu akşam Düzce TSO da bir ilki gerçekleştiriyoruz; her eğitimli kadının Cumhuriyet ‘e borçlu olduğunu kendisine şiar edinmiş güçlü Türk Kadını Sevgili Tuluhan Tekelioğlu’nu ağırlıyoruz. Biz kadınlar, güçlü olmanın gaddarlık gerektirmediğini biliriz. Tam aksine duygusal zekâmız oldukça yüksektir ve karşımızdakinin hislerini anlar, iyi ilişkiler kurarız. Biz güçlü kadınlar egolarımızı kötüye değil, iyiye kullanırız. Ünlü şair Cemal Süreyya; “Dünyadaki en güçlü insanlar kimlerdir diye sorsalar; kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş kadınlardır, derdim” demiş. Kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş güçlü kadınlar erkeklere göre daha temkinlidir ve birçok konu da daha farklı, daha hızlı ve yaratıcı düşünürler. Erkekler de daha yavaş ama daha istikrarlı hareket ederler.  Ülkemizin dişil enerjiye ihtiyacı var, sadece eril enerji ile hiçbir ülkenin varlığını devam ettirdiği görülmemiştir, dünyamızın bu dengeye ihtiyacı var.  Önce kadınlar olarak bizler bunu fark etmeli ve çevremize fark ettirmeliyiz. Çünkü bir kadın değişmeye karar verirse çevresindeki her şey değişir.  Hayatta her zaman zorluklar ve engeller var. Hedeflerimize ulaşmamız için zorlu yollardan geçmemiz gerekebilir ve hatta tüm çalışmalarımıza rağmen bazen yolun sonunda olumsuz sonuçlarla da karşılaşılabiliriz. Ancak, vazgeçmeyen, yeniden başlamasını bilen ve hayallerinin peşinden koşan güçlü kadınlar, deneyimlerinden ders alarak daha iyisini yapmak için farklı bir yol tutar, pes etmezler. İşte tam da bu özelliklere sahip 9 özel ve cesur kadının başarı hikâyelerini Gazeteci ve Belgesel Yapımcısı Sevgili Tuluhan Tekelioğlu’nun merceğinden izleyeceğiz. Kadınlar mükemmel olmamıza gerek yok, cesurca kendimiz olalım yeter.” Şeklinde konuştu.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç; “Düzce Üniversitesi'nin kurulduğundan bu yana Kadın Rektörlerin görevde olduğunu belirterek, "Her alanda yönetime kadın elinin değmesinin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Funda hocam ve Nigar hocam'la birlikte Düzce Üniversitesi'ni ülke genelinde bilinirliği yüksek bir üniversite haline getirdik" dedi.

“Yapabilirsin” Belgesel filminin gösterimini izlemek ve Tekelioğlu ile görüşmek isteyen kadınlar, salonu doldurdu. Ücretsiz gerçekleştirilen etkinlik programı, Tuluhan Tekelioğlu’nun Mersinden başlayarak, Adıyaman, Hatay, Kars, İstanbul, İzmir Çeşme ve Germiyan’da, değişimi kendi hayatında yapmış ve çevresine yaymayı başarmış 9 kadınla çektiği belgesel filmin izlenmesiyle başladı. Belgesel filmini yüzlerce kadınla birlikte izleyen Tekelioğlu, gösterilen ilgiye büyük bir coşkuyla karşılık verdi.

Film gösteriminden sonra alkışlarla kürsüye çıkan Tekelioğlu;  Düzce’ye gelmekten çok onur ve mutluluk duyduğunu söylerken konuşmasına şöyle devam etti. “ Kadın değişirse her şey değişir. Kadın, o adımı atacak cesareti gösterirse bu toplum çok başka toplum olur. Bu toplum kuş gibidir, uçmak için birbirimize ihtiyacımız var” dedi.

Etkinliğin ardından, Tuluhan hanım’a hediye takdimi gerçekleştirildi. Daha sonra,  Tuluhan Tekelioğlu, “Yapabilirsin” adlı kitabını imzaladı.

Etkinlik Toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.