Duyurular Sayısal Takograf Veri Aktarma Sistemi İle İlgili Duyuru;
  • 25.12.2019

Sayısal Takograf Veri Aktarma Sistemi İle İlgili Duyuru;

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yayınlanan 2017/KDGM-4/ST sayılı Genelgenin 5. Maddesi hükmünce, Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri kart verme otoritesine göndermeleri zorunluluğu 01.01.2020 tarihinden itibaren başlayacaktır. Söz konusu verilerin yükleneceği temel enstrüman, internet sitesi üzerinden sağlanan alan olup, http://staumanaliz.tobb.org.tr/ adresinden erişilmektedir.

Sayısal Takograf Veri Aktarma Sistemi İle İlgili Duyuru;

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yayınlanan 2017/KDGM-4/ST sayılı Genelgenin 5. Maddesi hükmünce, Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri kart verme otoritesine göndermeleri zorunluluğu 01.01.2020 tarihinden itibaren başlayacaktır.  Söz konusu verilerin yükleneceği temel enstrüman, internet sitesi üzerinden sağlanan alan olup,  http://staumanaliz.tobb.org.tr/ adresinden erişilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu Genelgenin 5. Maddesi hükmünce, ST kartı sahipleri, ST sürücü kartlarında kaydedilen verileri en çok 25 günde bir TOBB’a gönderecektir. Bununla birlikte, ST sürücü kartlarında kaydedilen veriler, araç sahibi şirketler tarafından da Kart Verme Otoritesine gönderilecektir. Araç yetki belgesi sahipleri, sürücülere ait verilerin aktarılmasından sürücüleriyle birlikte sorumlu olacaktır.

 

Diğer taraftan, Genelgenin 5. Maddesinin 1. paragrafına göre; yetki belgesi sahipleri tarafından, yetki belgesine kaydedilmiş araç ünitelerinde kaydedilen verilerin, şirket kartı kullanılmak suretiyle, geriye doğru 365 günlük veriyi içerecek şekilde ve üçer aylık periyotlarla dijital ortamda arşivlenmesi ve bu verinin ayda bir defa Kart Verme Otoritesine gönderilmesi gerekmektedir.

 

Bütün bu hususlarla birlikte, halihazırda STS kapsamında araç üniteleri ve sürücülerinin verilerini bir yazılım aracılığıyla toplayan ve çok sayıda aracı/sürücüsü olan taşımacılık şirketleri için elle dosya yükleme işlemlerinin zaman kaybına sebebiyet verdiği görülmüştür. Buna yönelik olarak, bir webservis üzerinden TOBB’da kurulan veritabanına doğrudan veri yüklenmesini teminen yeni bir uygulama daha hizmete sunulmuştur. Söz konusu uygulamadan, araç yetki belgesi sahipleri ile birlikte bu alanda hizmet vermekte olan yazılım firmaları faydalanabilecektir. TOBB’da kurulan STS Ulusal veri tabanına doğrudan veri göndermek üzere, konu ile ilgili olarak, ilgili webservise  https://staumanaliz.tobb.org.tr adresinden erişim sağlanmaktadır. Adı geçen web servisi kullanarak veri yüklemek isteyen firmaların öncelikle https://staumkayit.tobb.org.tr adresi üzerinden Mersis numarası ile (Mersis sistemine kayıtlı temsilci bilgileri kullanılarak) kayıt yapmaları gerekmektedir.

 

Detaylı bilgi için https://takograf.tobb.org.tr/Home/Information adresinden faydalanabilirsiniz.

 

Veri yüklemeleri sırasında linkte verilen ;    

                     

ST Veri Yükleme Kılavuzundan (http://staumanaliz.tobb.org.tr)    faydalanılabilecektir.

 

Çağrı Merkezi: 444 9 559

 

Veri Yükleme Kioskları ;


Söz konusu kioskların ön yüzünde yer alan kart okuyucu yuvasına sürücü kartı yerleştirilerek en fazla 1 dakika içinde sürücü kartında kaydedilen veriler TOBB tarafından kurulan sisteme aktarılmaktadır. 
Bu kapsamda, ülke çapında şimdiye kadar kurulmuş olan kioskların lokasyonları aşağıda paylaşılmaktadır.

Lokasyon

  • Ankara Lojistik Üssü
  • TŞOF Kırıkkale Tesisleri
  • TŞOF Sivrihisar Tesisleri
  • TŞOF Kırşehir Tesisleri
  • TŞOF Kulu Tesisleri
  • Çeşme Limanı
  • UKAT İzmir TIR Parkı
  • Malatya OSB
  • Kayseri OSB
  • Gaziantep OSB
  • Balıkesir OSB
  • Afyon OSB