Haberler Bişkek Valisi Altynbek Namazaliev’den odamıza ziyaret
  • 23.01.2020

Bişkek Valisi Altynbek Namazaliev’den odamıza ziyaret

Kırgızistan Cumhuriyeti Bişkek Valisi Altynbek Namazaliev ve beraberindeki heyet odamızı ziyaret ederek Kazakistan’da yatırımı bulunan ve yatırım yapmayı planlayan Düzceli iş insanlarıyla bir araya geldi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Bişkek Valisi Altynbek Namazaliev ve beraberindeki heyet odamızı ziyaret ederek Kazakistan’da yatırımı bulunan ve yatırım yapmayı planlayan Düzceli iş insanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıya Düzce TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda ihracat odaklı firma temsilcisi de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, “Bildiğiniz üzere; Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur. Türk Konseyi`nin kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`dir. Bizler de TOBB Bünyesinde bu Konseye üyelik yapmakta, ülkeler arasındaki ticari işbirliklerini geliştirmekle mükellefiz.  Düzce, ülkemizin en genç ili olmakla birlikte 5 aktif organize sanayi bölgesindeki sanayicilerimizin özverili çalışmaları ile 104 ülkeye ihracat yapmaktadır.  2019’un son çeyreğinde ihracat konusunda en çok gelişen ikinci il olmayı başaran Düzce, Kardeş Ülkemiz Kırgızistan pazarına da girmeye, Kırgız kardeşlerimizle de ortak ticaret olanakları sağlamak istemektedir.  Orman Ürünleri, Otomotiv Yan Sanayi, Tekstil, Tır Dorseleri gibi alanlarda yüksek potansiyelli üretimlerimizle, 104 ülkeye ihracat yapıyor olmanın özgüveniyle Kırgızistan pazarına da sizlerin vesilesiyle girmek istiyoruz.  Kırgizstan’ın çok özel olan Urlu Cevizi var. Bu ağacın ürünleri orman ürünleri endüstrisinde fazlasıyla rağbet görüyor. Bildiğimiz kadarıyla da ham olarak ülkeden ihracı yasak. Düzce’deki orman ürünleri imalatçıları olarak ülkenizde işleme tesisi kurabilir, ticaret bağımızı güçlendirebiliriz. Gerek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyindeki diyaloglarımız, gerekse geçmişten gelen kardeşlik bağlarımız ile en kısa zamanda olumlu sonuçlara ulaşacağımızdan şüphemiz yok” şeklinde konuştu.

Tuncay Şahin’in ardından söz alan Kırgızistan Cumhuriyeti Bişkek Valisi Altynbek Namazaliev de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi adına devlet başkanları düzeyinde anlaşmalar da yapıldığını hatırlatarak “Kırgız iş insanları Türkiye’de veya Türk İş İnsanları Kırgızistan’da gönül rahatlığıyla ticaretlerini yapabilirler. Biz kamu kuruluşları olarak Türk yatırımcılarımıza her türlü desteği veriyoruz. Şu an ülkemizde 20 bin civarında Türk soydaşımız yaşamakta. Kendilerinden de ticari hayatlarıyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Ülke politikası olarak Türk yatırımcılarımıza her zaman ayrıcalıklar tanıyoruz ve tanımaya devam edeceğiz. Düzce Valisi Sayın Dr. Zülkif Dağlı ile yapmış olduğumuz toplantıda Düzce’den bir ticari heyet oluşturulması ve Kırgızistan’a gidilmesi, yine Kırgız bir heyet oluşturularak Düzce’ye yeniden gelinmesi konusunda fikir birliğine vardık. Bizler bu ve benzeri girişimlerimizle iki ülke arasındaki bağı inşallah daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Toplantı, karşılıklı hediye takdimlerinin ardından sona erdi.