Haberler Tuncay Şahin, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısında Konuştu
  • 20.11.2020

Tuncay Şahin, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısında Konuştu

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Üyesi olduğu Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından video konferans olarak düzenlenen TD-IHK Online Business Kahvaltı programına katılarak, katılımcılara Düzce hakkında bilgiler verdi.

Şahin programda; “Yaşadığımız pandemi sürecinde de ortaya çıktığı üzere Dünya ekonomisi bambaşka yerlere doğru gidiyor. Daralan ekonomik parametreler, iş insanlarını yeni kaynaklar yaratmaya, yeni ticari alanlar aramaya itiyor. Üretilen ürünün kalitesi, müşteri memnuniyeti ve süreklilik konusunda Türk sanayicisi rüştünü ispatlamış durumda. Global ekonomide Türkiye, üretim kalitesi, üretim gücü, modern makine parkurları ve lojistik avantajlarıyla yabancı yatırımcıların da dikkatini cezbediyor. Lokal düzeye inecek olursak da ilimizde üretim kalitesi ve niteliğini arttırmak amacıyla Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarında Türkiye’ye örnek bir il olduk. 113 firmamıza Düzce Üniversitesi tarafından 113 ücretsiz akademisyen atadık. Bu projede hem akademisyenlerimizin saha tecrübelerini arttırıyor, hem de sanayicilerimizin teorik kapasitelerine katkılar veriyoruz. Temel eğitim kısmında da yine Almanya’dan modellediğimiz bir çalışmamızın son aşamasına geldik.Mesleki Eğitim ve Öğretimde dijital içerik ve çözümler aracılığıyla pandemi ile farklı sektörlerde öğrenme modülleri çeşitlenmeye başlamıştır. Gelecekteki pandemi gibi dış şoklarla başa çıkmak için TVET sistemlerinin dijital dönüşümlerini sağlayarak esnekliğin güçlendirilmesi gerekmektedir. Teknik ve Mesleki Eğitim ve Öğretimin gelişimi toplumların ekonomik kalkınmasında ve sanayileşmesinde etkili olmaktadır. TVET'i başarılı yapan şey, beceri geliştirmeye, yani uygulamalı eğitime odaklanmasıdır. Bu, öğrencilerin ve gelecekteki iş arayanların sadece konuyla ilgili temel bilgileri değil, aynı zamanda işverenlerin ve ekonomik paydaşların beklentilerini karşılamak için ihtiyaç duyacakları gerekli yetkinlikleri de edinmelerine yardımcı olmaktadır. Beceriler hayatları değiştirir, herkese profesyonel kariyer ve girişimcilik için bir gelecek sunmaktadır. Bütçe eksikliği veya milyonlarca öğrenciyi okullardan alan COVID-19 küresel salgını nedeniyle, dünya çapında TVET sistemlerinde üretilecek yeni dijital eğitim sistemleri, Dijital Teknik olarak düşünmek giderek daha eşit derecede önemli hale gelmektedir. BİT altyapısı ve gerekli İnternet erişimi ile D-TVET, yaşam boyu öğrenme, beceri kazandırma, yeniden beceri kazandırma ve kendilerine iş fırsatları ve sosyoekonomik açıdan iyi olan bireyleri yükseltme dahil olmak üzere herkes için eğitimi geliştirmek için ilk ve sürekli eğitim için yeni beklentiler sağlamalıdır. Düzce TSO’nun aktif olarak yer aldığı WebLeap projesi kapsamında Mesleki Eğitim öğrenci ve öğretmenlerinin web tasarım ve geliştirme sektöründe yetkinliklerini artırmak için uzaktan eğitim platformu geliştirilmiş ve 2022 sonbaharında platformun test aşaması tamamlanmış olacaktır. Yeni bir meslek kazanmak ve bu sektörde bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyenlerinin WebLeap projesi uzaktan eğitim platformu tam kapsamlı hizmete açılmış olacaktır. Çok kısa bir süre içerisinde akredite olarak faaliyetlerine başlayacak olan projemiz ile eğittiğimiz gençlerimiz yurt dışında çalışma ve oturma izinlerine doğrudan erişebilir duruma gelecek. Yeni Dünya trendi olan E-İhracat konusunda da oda olarak üyelerimize eğitim destekleri veriyoruz. Bu noktada Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüksek tecrübelerinden de faydalanmayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.