Haberler Uluslararası ADR Mevzuatı Kapsamındaki Yükümlülükler ve Cezalar Semineri Tamamlandı
  • 8.02.2016

Uluslararası ADR Mevzuatı Kapsamındaki Yükümlülükler ve Cezalar Semineri Tamamlandı

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği Uluslararası ADR Mevzuatı Kapsamındaki Yükümlülükler ve Cezalar Semineri Tamamlandı.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği Uluslararası ADR Mevzuatı Kapsamındaki Yükümlülükler ve Cezalar Semineri Tamamlandı.

İlgili firmalardan gelen temsilcilerin katıldığı seminerde;

22 Mart 2010 tarihinde taraf olduğumuz Uluslararası ADR mevzuatı Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Karayollarında daha güvenli taşınmasını amaçlayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesidir. ADR mevzuatını kabul eden 49 taraf ülke bulunmaktadır. Güvenliğin artırılması için, BM Tavsiyelerine dayanarak tehlikeli atıklar dâhil olmak üzere tehlikeli malların sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve test edilmesiyle ilgili olan hükümlerin, diğer taşıma türleri ile uyumlu bir şekilde ortaya konması ve karayollarında tehlikeli madde taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik koşulların ortaya konması gerekmektedir.

Ülkemizde ADR Mevzuatını takip eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca Tehlikeli maddeler / Tehlikeli atıklarla iştigal eden ‘Gönderen, Paketleyen, Yükleyen, Dolduran, Alıcı, Boşaltan ve Tank Konteynır İşletmecisi’ sorumluluklarında faaliyet gösteren işletmelere 31 Aralık 2014 tarihi bitimine kadar Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış işletmeler ve taşımacılar uluslar arası anlaşma ve sözleşme hükümlerine uyulduğunu izlemek, işletmeye öneriler sunmak, işletmenin tehlikeli maddeler ile ilgili yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, işletme çalışanlarına genel farkındalık ve göreve yönelik eğitimler vermek/verdirmekle görevli bir ya da daha fazla Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanını (TMGD) 30 Haziran 2015 tarihine kadar istihdam etmekle yükümlüdürler.

TMGD eğitimleri 49 saat süren eğitimlerdir. Lisans mezunu olan her kişi bu eğitimlere katılarak TMGD sınavına girmeye hak kazanır. Bakanlığın yapmış olduğu sınavda 70 ve üzeri alan adaylar 5 yıllığına Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak yetkilendirirler.

TMGD eğitimlerinin amacı; adaya ADR mevzuatı hükümleri hakkında temel bilgileri vermek, uygulama da karşılaşabileceği vakalar ilgili örnekler sunmak, hem sınavda hem de uygulama da başarılı olabilmesi için gerekli donanımları kazandırmak olarak değerlendirilir.