Düzce TSO Hakkında

Cumhuriyet öncesi dönemde Düzce’de geçim tarımla saÄŸlanmakta idi. Tarım ve ticaret alanındaki teÅŸkilatlanmalar 1890 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgenin verimli ve düz bir araziye sahip olması mısır buÄŸday, ÅŸeker pancarı ve özellikle tütün üreticiliÄŸini ön plana çıkarmaktaydı.16 Kasım 1927 de Akhisar’da toplanan Tütüncüler kongresinde, Düzce Tütünleri, ÅŸehri temsilen Hacı Nuri Bey tarafından özel bir pavyonda sergilenmiÅŸ, çoÄŸu tütüncü olan üyelerin büyük takdirini kazanmıştı. Düzce Ziraat Odası bu nedenle “gümüÅŸ madalya” ile ödüllendirilmiÅŸti. Düzce Temsilcisi Hacı Nuri Bey, Kongre Åžeref Defteri’ne “Türk İktisadi hayatında birinciliÄŸi teÅŸkil eden tütün sergisini bütün Düzce ziraatçıları ve tüccarları adına tebrik ile Aksihar’lıları selamlarım” diye yazmıştır. 

Düzce’de baÅŸlayan üretim sayesinde 1920 ve 1950 yılları arasında tarım ürünleri ticareti önemini hissettirmeye baÅŸlamıştır.1956 yılından itibaren artık ilçede tarım ürünlerinin yanı sıra orman ürünlerinin iÅŸlenmesi ile sanayiye geçiÅŸ baÅŸlamıştır. Önce daÄŸ köylerinde baÅŸlayan küçük çaptaki sanayileÅŸme hareketi, kısa bir zaman içerisinde ÅŸehir merkezine kayarak daha modern sistemlerle çalışan iÅŸyerleri konumuna gelmiÅŸ ve Düzce sanayisinin lokomotifi olmuÅŸtur. Orman ürünleri sektörü 1990’lı yıllara ulaşıldığında, Düzce’nin lokomotifi olacak ve sektörün imalatı ülke genelinin yaklaşık % 17 sine ulaÅŸacaktır. 

Özellikle 1960 yıllarında sanayileÅŸme hareketinin hız kazanması istihdam olanaklarını arttırmış aynı zamanda ticaret hayatında gerçekleÅŸen canlılık ,Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurulmasını zorunlu hale getirmiÅŸtir. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluÅŸu, devrin belediye BaÅŸkanı Afer TütüncüoÄŸlu, BaÅŸkan Vekili İrfan KazukoÄŸlu, üyeleri Zekeriya Altan, Mahmut Tekin ve Hilmi Kuyumcu tarafından 20 Nisan 1959 yılında gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Odanın kurulması ile birlikte Düzce’de daha hızlı bir sanayileÅŸme baÅŸlamıştır. 1976 yılında teÅŸvikler konusunda pilot bölge haline gelen Düzce ‘de 75 firmaya yatırım teÅŸvik belgesi verilmiÅŸ, 1979-1980 yıllarında büyük çoÄŸunluÄŸunun İstanbul merkeze kayıtlı olduÄŸu firmalar ile otomobil yan sanayi, tarım makineleri, inÅŸaat malzemeleri, tarım ilaçları ve benzeri sektörlerde faaliyet gösterilmeye baÅŸlanılmıştır. Bu arada Düzceli sanayicilerde teÅŸviklerden faydalanmış ve tarım ürünlerinin iÅŸlenmesi ile ilgili sektörlerde yatırımlar yapmışlardır.

1977-2003 yılları arasında hizmet vermekte olduÄŸu binasından ,Eylül 2003 de tamamlanmış olan mevcut hizmet binasına taşınmıştır. Mevcut hizmet binasının 2.Katında üye iÅŸlemleri,3.katında yönetim ve meclis salonları , 4.katında Toplantı Salonu yer almaktadır. TSE ve DEİK Mahalli TemsilciliÄŸi de Odamızda hizmet vermektedir. Odamızda 2004 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim sistemini kurmuÅŸ, 2007 yılında TOBB Oda Akreditasyon Sistemine dahil olmuÅŸ “Akredite Oda” konumundadır. Odamız İki ayda bir Aylık Faaliyet Bülteni yayınlamaktadır. ICC (International Chamber Of Commerce ) ve TATSO (Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası) üyesidir. DoÄŸu Marmara Avrupa İş GeliÅŸtirme Merkezi (ABİGEM) A.Åž . ve TR 42-DoÄŸu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) yönetim kurullarında Odamız temsil edilmektedir.