Haberler Tuncay Şahin Bloomberg HT’de Ali Çağatay’a konuk oldu
  • 21.05.2020

Tuncay Şahin Bloomberg HT’de Ali Çağatay’a konuk oldu

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Bloomberg HT kanalında Ali Çağatay’ın hazırlayıp sunduğu 30 Dakika isimli programa konuk olarak Pandemi Sonrası Türkiye Ekonomisi ve Düzce ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Bloomberg HT kanalında Ali Çağatay’ın hazırlayıp sunduğu 30 Dakika isimli programa konuk olarak Pandemi Sonrası Türkiye Ekonomisi ve Düzce ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şahin; “Tüm dünyayla birlikte derin şekilde ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını ve salgın sonrası dünya ekonomisinin geleceğinin tartışıldığı bu günlerde Türkiye olarak ciddi adımlar atıyoruz. Sağlık, yönetim biçimi, tedarik zinciri ve üretim alanlarıyla bölgede hali hazırda söz sahibi olan Türkiye, yeni normalleşme sürecinde etkinliği azalan ülkelerin de önüne geçebilecek güç ve iradededir.

Türkiye’nin lojistik avantajları, kaliteli ve ucuz üretim olanakları, kamusal teşviklerimiz de göz önüne alındığında süreç sonunda Dünya’da söz sahibi olmamamız için hiçbir neden yok. Sağlık, ekonomi ve altyapı alanlarında yapılan devasa hamleler, ulaşım kanallarının genişletilmesi ve iş dünyasına sunulan onlarca ayrıcalıkla Türkiye, şüphesiz yeni normalleşme sürecinin en etkili ülkelerinden biri olacaktır.

COVID-19 virüsüne bağlı pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de ana gündem konusu haline gelmiştir. Konu ile ilgili olarak tüm dünyada yetkililer pandeminin etkilerini en aza indirebilmek için yoğun bir çaba içerisindedir” şeklinde konuştu.

Tuncay Şahin, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 oda ve borsanın taleplerini anlık olarak değerlendirerek ilgili bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunmuş, iş dünyasının yaralarına merhem olmuştur” sözleriyle TOBB ve Bakanlıklarla sürekli koordinasyon halinde olduklarını söyledi.

Ali Çağatay’ın Pandemi’nin Düzce’ye olan etkileri ve pandemi sonrası yapılan planlamalarla ilgili sorusunu yanıtlayan Şahin şu ifadelere yer verdi: “Düzce Özelinde; İhtisaslaşmış OSB’ler, Teknoloji Transfer Ofisleri, Kuluçka Merkezleri, Teknoparklar, 5 yıllık master planlar ile ilimize ve ülkemize katma değer sağlamaya çalışırken bir yandan da Üniversite Sanayi İşbirliği çalışmalarımıza devam ediyoruz. 100 firmamıza 100 akademik danışman tahsis edilmesi, Bilim ve Teknoloji Komisyonu kurulması ve komisyon bünyesinde Teknopark’ta kuluçka merkezi oluşturulması, ekonomik değeri olan birçok projede ortaklık sağlanması gibi adımlar atıyoruz.

Düzce’de 5 adet Organize Sanayi Bölgesi aktif olarak çalışmakta, burada üretilen başta Otomotiv Yan Sanayi, Makine, Metal, Tekstil ve Fındık gibi ürünler 124 ülkeye ihraç edilmektedir.

Valimiz Dr. Zülkif Dağlı, Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’nün de büyük destekleriyle hayata geçirdiğimiz ve başkanlığını yürüttüğüm Yatırım Ajansı’nda ilimize yeni gelen yatırımcılarımızın tüm prosedür işleriyle yakından ilgileniyoruz.

Kamu Sanayi işbirliği çalışmalarımız kapsamında da özellikle Turizm alanında önemli çalışmalara imza atıyoruz. İlimizin tanıtımı amacıyla katılınan fuarlara destek verirken bir yandan da ilimizdeki bakir turizm alanlarını gün yüzüne çıkarıyoruz.

TOBB’un odamızı görevlendirdiği proje okulumuz olan Mevlana Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi ile de “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” mottomuzu hayata geçiriyoruz.

Üniversite-Sanayi işbirliği ile bölge sanayisinin teknolojik dönüşümü sağlamayı hedefleyen  bir kurum olarak; Düzce Üniversitesi ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın Düzce’ye  katkı sağlamak için harcadığı çaba ve işbirliği neticesinde “Endüstriyel Robotik Tasarımı Merkezi” Düzce ilinde faaliyet gösteren üretici firma ve diğer paydaşlarımıza büyük yarar sağlamayı hedefliyoruz.

İlimiz ve bölgemizdeki firmaların dijital dönüşümlerinde dijital tanıtım çok önemlidir. Bu konuda firmalarımızın öncelikli olarak kaliteli ve düzenli güncellenen websitelerine sahip olması gerekmektedir. COVID-19 pandemi şartlarında hem ilimizin hem de ülkemizin ihtiyaç duyduğu bu insan gücünün karşılanabilmesi için Odamız, Üniversitemizle işbirliği içinde WebLeap (http://vocwebleap.org/) kısa adıyla online websitesi geliştirme konusunda yetkinliklerini artırmak isteyen bireylere yönelik bir proje geliştirmiştir. Bu projede temel seviyeden ileriye seviyeye modüler online bir öğrenim yaklaşımı benimsenmiştir. 2022 yılı sonbaharında uzaktan öğrenme platformumuz hizmete girecektir. Proje kapsamında, akademisyen, iş dünyası temsilcisi ve Üniversite öğrencileri dahil 500 kişiye yönelik eğitimler vermeyi planlıyoruz.

Proje kapsamında; 500 Akademisyen, İş dünyası temsilcisi ve Üniversite öğrencilerine yönelik eğitimler vermeyi planlıyoruz. “Endüstri 5.0” için ürettiğimiz politikalar ile, ülkemizi küresel “büyük veri” ekonomisinde net veri ihracatçısı haline getirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Tüm dünyada ekonomi anlayışı değişmiş, yeni iş modelleri ve çalışma yöntemleri türemiştir. Bu dönemin sonunda ülke olarak hızlı bir şekilde sürece adapte olduğumuzda ekonominin etkili aktörleri arasına gireceğimizden şüphemiz yoktur”